Jakie właściwości ma borówka amerykańska?

Borówkę amerykańską należy cenić nie tylko ze względu na smak, ale także ze względu na korzystne dla zdrowia właściwości. Lato to dobry czas na jedzenie borówek amerykańskich. Owoce te jak sama nazwa wskazuje pochodzą z Ameryki Północnej, lecz z powodzeniem są hodowane także w Polskich ogródkach. Ze względu na zawartość antocyjan (roślinnych barwników, które doskonale usuwają nadmiar rodników z organizmu), witamin A,B,C i E oraz takich pierwiastków jak cynk, potas, sód, mangan czy selen owoc borówki ma dobroczynne działanie na ludzki organizm, zapobiega chorobom a także pomaga w walce z wirusami i bakteriami.

Do najkorzystniejszych właściwości prozdrowotnych należy ochrona przed nowotworami. Borówka zapobiega nowotworem dzięki dużej zawartości antyoksydantów czyli przeciwutleniaczy, które dodatkowo wzmacniają odporność i zapobiegają infekcjom. Badania przeprowadzone na czterdziestu różnych owocach wykazały, że borówki amerykańskie mają najwyższe właściwości antynowotworowe. Zawdzięczają to ogromnej ilości fitoestrogenu (hormonu roślinnego) blokującego enzymy przyczyniające się do powstawania nowotworów hormonozależnych. Do takich nowotworów należy rak piersi, tarczycy czy wątroby. Chińscy naukowcy udowodnili, że owoce borówki amerykańskiej hamują występowanie wirusa zapalenia wątroby typu C, a więc mają działanie ochraniające hepatocyty i zapobiegają rozwojowi marskości wątroby. Ponadto borówki zawierają dwa kwasy broniące organizm przed rozwojem nowotworów w organizmie. Kwas foliowy chroni kobiety przed rakiem macicy, a kwas egalowy zapobiega nowotworom płuc, przełyku oraz krtani.

Borówki Amerykańskie na łyżeczce

Już nawet jedna łyżeczka borówek jest dobra dla naszego zdrowia!

Fitoestrogeny zawarte w borówkach oprócz działania antynowotworowego wykazują także korzystny wpływ na układ krążenia, poprzez uszczelnianie i poprawę elastyczności naczyń krwionośnych oraz poprawę przepuszczalności naczyń włosowatych. Te hormony roślinne posiadają zdolność ochrony organizmu przed nadciśnieniem i rozwojem miażdżycy zwiększając poziom „dobrego” cholesterolu HDL, a zmniejszając poziom „złego” cholesterolu LDL.

Należy docenić również korzystny wpływ borówki amerykańskiej na wzrok. Osoby, których praca wymaga wielu godzin spędzonych przed komputerem, pracują jako kierowca lub pilot, powinny spożywać borówki, ponieważ zawarte w nich antocyjany oraz witamina A poprawiają widoczność o zmierzchu (kierowca, pilot) oraz zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają wzrok. Borówka amerykańska ma dobroczynne działanie dla osób u których stwierdzono zaćmę, zwyrodnienie plamki żółtej lub uszkodzenie siatkówki oka.

Zawarte w borówkach antocyjany to także zbawienny wpływ na pracę mózgu. Badania przeprowadzone przez naukowców na grupie 70-latków pokazały, że pijąc codziennie pół szklanki soku z borówek można zauważyć poprawę pamięci już po 4 miesiącach ! To pokazuje, że osoby starsze spożywające borówki mogą opóźnić procesy starzenia, będą dłużej aktywne fizycznie oraz mniej narażone na demencje.

Borówki pomagają także w oczyszczaniu organizmu, walczą z bakteriami oraz blokują toksyczne produkty przemiany materii przez co zapobiegają infekcjom organizmu. Wszystko to za sprawą garbników, które ponadto pomagają wiązać toksyny i metale ciężkie, co jest bardzo korzystne w procesie detoksykacji organizmu.

Borówki są często nazywane eliksirem młodości, ponieważ w znakomity sposób usuwają nadmiar wolnych rodników, przyspieszają regenerację zniszczonych komórek nerwowych oraz pobudzają proces powstawanie nowych. W ten sposób opóźnione są procesy starzenia, powstawania zmarszczek, a cera staje się ładniejsza, wygląda pięknie i zdrowo.

Osoby, którym doskwierają nawracające i uciążliwe zapalenia pęcherza moczowego lub inne dokuczliwe infekcje układu moczowego powinny pić soki i koktajle z borówek. Mają one właściwości zmniejszające czepliwość bakterii w przewodzie moczowym oraz pobudzają ich wypłukiwanie z cewki moczowej, zapobiegając infekcjom.

Jogurt z borówkami

Bardzo pysznym, zdrowym i niezwykle prostym połączeniem jest jogurt naturalny z borówkami.

Mimo tego, że borówki popularne i najczęściej jedzone są latem, warto sięgać po te owoce jesienią, kiedy nasza odporność spada i jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia. Zawarte w nich pierwiastki mineralne takie jak cynk, miedź, mangan, żelazo czy witaminy C,A,B i PP wzmacniają odporność. Będą korzystne zatem w przypadku zapobiegania przeziębieniom, ale także w „walce” z bakteriami i wirusami, pomogą zwalczyć kaszel oraz infekcje układu oddechowego.

Borówka Amerykańska ma również właściwości odchudzające

Walcząc z nadwagą czy dbając o zachowanie należytej masy ciała, trzeba szczególnie zwracać uwagę na zawartość energii i cukru w produktach spożywczych. Borówka amerykańska zawiera tylko 57 kcal w 100 g owocu, dlatego z powodzeniem mogą po nie sięgać osoby dbające o dobrą linie czy walczące z nadwagą. Oprócz tego borówki są bogate w błonnik i pektyny, które w naturalny sposób wspomagają procesy trawienia, a zawarte w nich drobne nasionka przyspieszają przemianę materii. Warto więc jeść borówki gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy w prosty sposób. W borówkach obecna jest także substancja czynna porównywalna działaniem do insuliny, która w sposób naturalny wyrównuje poziom cukru we krwi. Więcej na temat właściwości odchudzających borówek pisaliśmy już we wcześniejszym artykule, do którego odsyłamy.

Właściwości przeczyszczające borówki amerykańskiej

Gdy w przewodzie pokarmowym zalegają niestrawione resztki pokarmu, czujemy się źle, często mamy zaparcia. Wtedy szukamy rozwiązań, które pomogą nam pokonać ten stan. Sposobem na przeczyszczenie organizmu może być spożywanie produktów bogatych w błonnik czy pektyny, które ułatwiają ten proces. Borówka amerykańska jest bogatym źródłem tych substancji. Błonnik ma właściwości przyspieszające perystaltykę jelit i czas przejścia treści pokarmowej przez przewód pokarmowy, co wspomaga trawienie a w konsekwencji nasila przemianę materii. Pomaga także usuwać toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii. Borówki zatem maja działanie przeczyszczające, ale także wspomagają pracę organizmu w walce z biegunkami, za sprawą zawartych w nich związków oraz niszczą szczepy E.Coli, które zazwyczaj są oporne na działanie leków. Zawarte w borówkach garbniki wpływają korzystnie na uszczelnianie błon śluzowych oraz spowalniają ruchy robaczkowe jelit.