Saletra amonowa to nieorganiczny związek chemiczny, który jest jednym z najbardziej popularnych nawozów azotowych na świecie. Zawiera ona azot w formie amonowej i azotanowej. Jeśli chodzi o skład saletry amonowej i jej wzór chemiczny, to nie jest on skomplikowany.

Ze względu na to, że azot jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych dla roślin, saletra amonowa jest powszechnie stosowana w uprawie roślin w ogrodach i na polach, a także w nawożeniu krzewów ozdobnych.

W dalszej części artykułu opiszemy składniki saletry amonowej, jej zastosowanie oraz dawkowanie i sposób stosowania w ogrodzie.

Saletra amonowa-skład i formy azotu

Saletra amonowa, inaczej sól kwasu azotowego i amoniaku, składa się w 100% z azotu, z czego 82% stanowi azot amonowy. Produkt zawiera także 18% azotanu amonu. Azot amonowy uwalnia się w glebie bardzo szybko, co pobudza wzrost roślin.

Azotan amonu jest wolniej przyswajalny, ale przyczynia się do regeneracji roślin. Wchłaniany jest przez kompleks sorpcyjny gleby. Formy azotu w saletrze amonowej są łatwo przyswajalne przez rośliny, co przyspiesza ich wzrost i rozwój.

Zastosowanie saletry amonowej w uprawie rolniczej

Nawożenie saletrą amonową stosowane jest w uprawie roślin, zarówno w uprawie rolniczej, jak i w ogrodnictwie. W uprawie rolniczej zwykle stosuje się ją jako nawóz przedplonowy, a także w celu wzbogacenia gleby w azot w okresie wzrostu roślin. Uwaga – ziemia po stosowanej w nadmiarze saletrze amonowej może się wyjałowić!

Saletra amonowa jest najczęściej stosowana jako:

  • nawóz do zboża,
  • kukurydzy,
  • buraków cukrowych
  • ziemniaków.

W uprawie warzyw stosuje się ją głównie do uprawy:

  • pomidorów,
  • ogórków,
  • fasoli,
  • cebuli
  • szpinaku.
Zobacz:  Jak zakwasić wodę do podlewania borówki?

Saletra amonowa-zastosowanie i dawkowanie w ogrodzie

Dawkowanie saletry amonowej zależy od rodzaju rośliny, gleby i warunków pogodowych, m.in. opadów atmosferycznych. Zwykle stosuje się ją w ilości 1-2 kg na 100 m2 powierzchni gleby.

W przypadku roślin ozdobnych należy stosować mniejsze dawki. Saletrą amonową nawozi się rośliny w okresie wegetacji, kiedy potrzebują one dużo azotu i wykazują duże zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Najlepiej rozsypywać ją na wilgotną glebę, a następnie podlewać. W okresie suszy należy uważać, aby nie przesuszyć roślin.

Saletra amonowa-dawkowanie i sposób użytku

Saletrę amonową stosuje się w okresie wegetacji roślin, kiedy potrzebują one dużo azotu. Najlepszym czasem na jej stosowanie jest wczesna wiosna, a także po zbiorach lub przed siewem. Jeśli chodzi o skład-saletra amonowa zalicza się do nieorganicznych nawozów azotowych.

Przed stosowaniem saletry amonowej warto sprawdzić pH gleby i poziom azotu, aby ustalić odpowiednią dawkę. Należy również pamiętać o zapowiadanymi opadami deszczu, które powodują wymywanie nawozów z gleby.

Różnice w działaniu saletry amonowej

Różnice w działaniu saletry amonowej wynikają z różnych proporcji azotu amonowego i azotanowego. Azot amonowy uwalnia się w glebie szybciej i przyczynia się do szybszego wzrostu roślin.

Azotan amonu jest wolniej przyswajalny, ale przyczynia się do regeneracji roślin. W zależności od potrzeb roślin, należy dobierać odpowiednie dawki saletry amonowej.

Saletra amonowa-zastosowanie w innych nawozach azotowych

Saletra amonowa jest często stosowana jako składowa innych nawozów azotowych, takich jak:

  • siarczan amonu
  • czy mocznik.

Dzięki temu można uzyskać nawóz o różnych proporcjach azotu, co przyczynia się do lepszego wzrostu roślin.

Przeczytaj artykuł: Nawożenie borówki amerykańskiej

Warto jednak pamiętać, że każdy nawóz azotowy w formie saletry amonowej ma swoje wady i zalety, dlatego należy dobierać je indywidualnie do potrzeb roślin. Dawkowanie saletry amonowej dokładnie opisane jest na opakowaniu produktu i trzeba ściśle się go trzymać.

Zobacz:  Borówka Amerykańska: Kompendium Wiedzy od Uprawy po Zdrowotne Korzyści

Cena i dostępność saletry amonowej

Saletra amonowa jest stosunkowo tanią i łatwo dostępną formą nawozu azotowego. Dostępna jest w sprzedaży w różnych formach, m.in. jako nawóz granulowany, a także w małych opakowaniach. W sprzedaży dostępne są także duże pudełka kartonowe.

Cena saletry amonowej zależy od jej jakości oraz punktu sprzedaży. Warto wybierać sprawdzone punkty sprzedaży, aby mieć pewność co do jakości nabywanego nawozu.

Zalety i wady stosowania saletry amonowej

Zaletą stosowania saletry amonowej jest szybkie działanie, które przyczynia się do szybszego wzrostu i rozwoju roślin. Dodatkowo jest to łatwo dostępna i stosunkowo tania forma nawozu azotowego.

Wady stosowania saletry amonowej to przede wszystkim jej łatwe wymywanie z gleby, co może prowadzić do zanieczyszczenia wód gruntowych. Dodatkowo, brak umiaru w zastosowaniu saletry amonowej może sprawić, że gleba stanie się jałowa.

Podsumowanie

Saletra amonowa to nieorganiczny związek chemiczny, który jest jednym z najpopularniejszych nawozów azotowych na świecie. Zawiera ona azot w formie amonowej i azotanowej, co przyczynia się do szybkiego wzrostu i rozwoju roślin, wspiera także regenerację roślin. Na jaj bezie produkuje się także inny nawóz – salcerzak, który poza nią zawiera także węglan magnezu i węglan wapnia.

Należy jednak pamiętać, że każdy nawóz ma swoje wady i zalety oraz wymaga indywidualnego dopasowania do potrzeb roślin. Warto stosować saletrę amonową z umiarem i dbać o jakość gleby i środowiska naturalnego.